2015.06.19.
15:13

Írta: *candy*

Díjazták az ország legfelelősségteljesebben közlekedő diákjait és tanárait

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kidolgozott ingyenes állami közlekedésbiztonsági program még június 15-ig tart, azonban május 31-én lezárult az intézmények közötti verseny. A Tanulóknak.hu  KRESZ- tudáspróbáján az ország több általános iskolája évek óta az élmezőnyben végez.

Idén a programhoz csatlakozó iskolák tanulóinak részvételi arányát nézve első helyen a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolája végzett, második a Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola lett, a harmadik helyet pedig a Bélapátfalvai Petőfi Sándor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola szerezte meg. Utóbbi a pedagógusok arányát tekintve is a képzeletbeli dobogó harmadik fokát nyerte el. Ami a tanárok részvételi arányát illeti a legtöbben a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában, valamint a Vértesboglári Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolában csatlakoztak a kezdeményezéshez.

„Nagyon örülünk, hogy a tavalyi évekhez hasonlóan ismét minden megyénkből több iskola is csatlakozott a fontos közlekedésbiztonsági programhoz. Akik részt vettek a Tanulóknak.hu e-learninges tudáspróbáján és tesztelték KRESZ ismereteiket, mindenképp nyertek, hisz elsajátították a forgalomban való részvétel alapjait, közlekedéskultúrájuk fejlődött, így ezek a tanulók minden bizonnyal sokkal körültekintőbben közlekednek majd az utakon. Külön köszönjük azoknak az intézményeknek, melyek 2013 óta visszatérő résztvevők és mindig kiemelkedő eredményeket érnek el, mint a Tiszacsegei Fekete István Általános Iskola, a Tevelei Általános Iskola, a Ostffyasszonyfai Petőfi Sándor Általános Iskola valamint a Szent András Katolikus Általános Iskola” – köszönte meg a nagy érdeklődést Dr. Gottlieb Adrián, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Képzési és Vizsgáztatási Főosztály-vezetője.

A projektben részt vevő 20 legmagasabb tanulói valamint pedagógusi aktivitást felmutató intézményt júniusban értékes közlekedésbiztonsági ajándékcsomaggal jutalmazzák.

Szólj hozzá!

2015.06.02.
06:25

Írta: *candy*

Mi az öt leggyakoribb autóvezetési hiba?

www.kreszfelfrissito.hu

Sokan hiszik azt, hogy kis hiba, nem hiba. Vagy hogy velem nem történhet baleset. Sajnos egy óvatlan pillanat, egy aprónak tűnő baki is végzetes következményekkel járhat az utakon. Minden másodpercben toppon kell lennünk, nem lankadhat a figyelmünk, sőt már meglévő tudásunk olykor felfrissítésre szorul.

Talán nem is gondolnánk, de igenis számít, hogy milyen lábbeliben ülünk a volán mögé. Nem csak a vakmerő száguldozás veszélyes, hanem a lassú „tötyögés” is. Sokan nincsenek maximálisan tisztában a sebváltó helyes használatával, sőt a parkolás is okoz gondokat (nem csak a nők esetében). A headset nélküli telefonálást, hangos rádióhallgatást már nem is említve.

Tombol a nyár? Megsülsz az autóban? Érthető, de akkor se ülj be papucsban, mert a végén a tengerpart helyett máshol kötsz ki. Esetleg állásinterjúra, fontos tárgyalásra sietsz? Ne vezess magassarkúban! Majd a kocsiban lecseréled, ha odaértél a helyszínre. Nem érdemes kockáztatni!

Rutintalan sofőrök óriási kalamajkát idézhetnek elő a sebváltó bizonytalan használatával, vagy a rossz parkolási technikával. Ezek olyan fontos mozzanatok, melyeknek olyannyira be kell rögzülnie a vezető agyába, hogy álmából felkeltve is kiválóan megoldja a feladatokat. Amíg nem érzed magabiztosnak a tudásodat, addig kihalt utcákon gyakorolj, hogy később a frekventáltabb részeken még véletlenül se okozz fennakadást!

Furcsa lehet, de nem csak arra kell odafigyelned, hogy ne vezess túl merészen, hanem arra is, hogy ne legyél túlságosan óvatos. Ha ugyanis autópályán haladsz és nem veszed fel a forgalom sebességét, akkor vagy csak szimplán megőrülnek a többiek, vagy ami még rosszabb, megpróbálnak megelőzni, ami nagyon veszélyes lehet.

Utolsó hibaként meg kell említeni azt is, hogy sok autós nincs tisztában autója műszaki állapotával, sőt tudása is megkopott az évek alatt. Általános szabály, hogy megfelelő időközönként ki kell vizsgáltatnunk a gépjárművet és ha bármilyen problémát tapasztalunk, szakemberre bízni ennek orvoslását. Nem csak autónknak, de agyunknak is szüksége van a felfrissülésre, ebben például kiváló segítséget nyújt a www.kreszfelfrissito.hu

Szólj hozzá!

2015.05.23.
12:11

Írta: *candy*

Közlekedésbiztonság kétkeréken Szegeden

Közlekedésbiztonság kétkeréken Szegeden from Just Creative on Vimeo.

Szólj hozzá!

2015.05.23.
10:58

Írta: *candy*

Péter Szabó Szilvia kétkeréken is megállja a helyét

kresz_szeged_11.jpg

„Nagyon veszélyesnek tartom a városi biciklizést” 

Péter Szabó Szilvia ugyan rendszerint autóval közlekedik, az állami közlekedésbiztonsági program szegedi állomásán kiderült, hogy kerékpáros tudása sem kopott el az évek alatt. A népszerű énekesnő a Kreszfelfrissítő.hu online tudáspróbáján 80%-os eredményt ért el.

„Nagyon örülök, hogy részese lehettem a szegedi közlekedésbiztonsági programnak, ugyanis úgy gondolom, rendkívül fontos, hogy mindenki maximálisan tisztában legyen a KRESZ szabályokkal és nem utolsó sorban be is tartsa azokat. A Tanulóknak.hu és a Kreszfelfrissítő.hu online kerékpáros oktatóanyaga valóban nagy segítséget nyújt mind a diákoknak, a rájuk vonatkozó ismeretek elsajátításában, mind a gyakorlott, felnőtt biciklistáknak, tudásuk felfrissítésében” – kezdi a népszerű énekesnő.

„Az ingyenes e-learning program a gépjárművezetői ismereteken túl egy speciális kerékpáros tananyagot is tartalmaz, melyet nagy örömünkre most Szegedre is elhoztak az oktatóanyag kidolgozói. Két online felület ad otthont a június 15-ig működő programnak, míg a Tanulóknak.hu segítségével a kisiskolások sajátíthatják el az alapvető KRESZ szabályokat, addig a Kreszfelfrissítő.hu online tesztjeit alkalmazva a felnőttek is aktualizálhatják már meglévő tudásukat. Ennek köszönhetően fejlődik a közlekedéskultúra, a közlekedési morál, a balesetek egyrészt megelőzhetőek, másrészt számuk is csökkenthető, így mindenki felelős tagjává válhat a közlekedő társadalomnak” – beszél a programról Nagy Sándor, Szeged Város alpolgármestere.

Szilvi kerékpáros tudása a tíz kérdésből álló online teszt eredménye alapján nagyon is naprakész, ugyanis az énekesnő a kérdések 80%-ra helyesen válaszolt, sőt egy kicsit nyeregbe is pattant a tudáspróbát követően.

„Büszke vagyok magamra, mert csupán két kérdést rontottam el, de azokat is csak azért, mert én elővigyázatosabban kezeltem volna az adott szituációkat. Egyébként még egészen kiskoromban tanultam meg biciklizni nagymamámtól, majd hamarosan megkaptam az első saját kerékpáromat. Éppen otthon, a paneltömbök között kerekeztem elég tempósan, és miközben tesztelgettem a váltót, többször hátrapillantottam a kerékre, hogy megvizsgáljam, hogy működik ez. Azonban az előttem lévő piros kuka sajnos nem tért ki és egy óriási csattanás figyelmeztetett arra, hogy biciklizés közben érdemes előre nézni. Átestem a kormányon, és bár akkor ez eléggé fájdalmas élmény volt, ma már nevetek, na és nem utolsó sorban levontam a következtetést, figyelmesen kell közlekednünk, mert felelősek vagyunk magunkért és másokért egyaránt” – meséli Szilvi.

„Pesten manapság már keveset biciklizek, egyébként is nagyon veszélyesnek tartom az utakat, keskenyek és nem kizárólag a kerékpárosoknak épültek. A bérelhető biciklik ötlete viszont nagyon tetszik, ez arra ösztönzi az autósokat, hogy szálljanak ki egy kicsit és váltsanak bringára, éljenek egészségesebben. Az alkoholtilalmat is nagyon támogatom, óriási veszélyeket rejt magában, ha valaki ittasan ül kerékpárra” – teszi hozzá Péter Szabó Szilvia.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által életre hívott ingyenes állami közlekedésbiztonsági program szegedi állomásán tiszteletét tette Vad Róbert, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottság titkára is, aki a helyi preventív intézkedésekről, a közelmúlt baleseti statisztikáiról és a balesetmegelőzésről szólt. A rendezvényen a Szegedi Kerékpáros Sport Club elnökhelyettese is részt vett, aki bemutatta, hogyan kell szabályosan felszerelni egy közúti kerékpárt, valamint a megfelelő szabályismeretet, a tudatos, szabálykövető magatartás fontosságát is hangsúlyozta. Az eseményt Kun Ádám, flatland bmx világbajnok látványos bemutatója zárta.

Az előzetes regisztrációhoz kötött ingyenes képzés, melyen a kerékpáros ismeretek szintje is felmérhető 2015. június 15-ig érhető el a Tanulóknak.hu és a Kreszfelfrissítő.hu weboldalán.

Szólj hozzá!

2015.05.23.
10:53

Írta: *candy*

Közlekedésbiztonság kétkeréken Szegeden

A kerékpárosokra is gondol a Tanulóknak.hu és a Kreszfelfrissítő.hu 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kidolgozott ingyenes állami közlekedésbiztonsági program Szegedre érkezett. A Kreszfelfrissítő.hu és a Tanulóknak.hu online tesztjének segítségével többek között a kétkeréken való közlekedés szabályainak ismeretére, betartására hívták fel a figyelmet.

kresz_szeged.jpg

A népszerű e-learninges oktatóanyag a gépjárművel közlekedők mellett nagy gondot fordít a kerékpárosokra is, ugyanis a program kidolgozói rendkívül fontosnak tartják a forgalom minden aktív és passzív résztvevője tisztában legyen az őket érintő szabályokkal.

„Manapság nagyon sokan választják a kerékpárt közlekedési eszközüknek, és mivel a biciklisek is aktív részesei a forgalomnak, ugyanolyan felelősséggel tartoznak embertársaikért, mint az autósok, így a szabályok ismerete elengedhetetlen. Remek kezdeményezésnek tartom, hogy az ingyenes e-learning program a gépjárművezetői ismereteken túl egy speciális kerékpáros tananyagot is tartalmaz. Míg a Tanulóknak.hu segítségével a kisiskolások sajátíthatják el a biciklizés alapjait, a KRESZ táblák jelzéseit, addig a Kreszfelfrissítő.hu online tesztjeit alkalmazva a felnőttek is aktualizálhatják már meglévő tudásukat. Ennek köszönhetően fejlődik a közlekedéskultúra, a közlekedési morál, a balesetek egyrészt megelőzhetőek, másrészt számuk is csökkenthető, így mindenki felelős tagjává válhat a közlekedő társadalomnak” – mondta el Nagy Sándor, Szeged Város alpolgármestere.

A megfelelő szabályismeretet, a tudatos, szabálykövető magatartás fontosságát hangsúlyozta Vad Róbert, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottság titkára is, aki a helyi preventív intézkedésekről, a közelmúlt baleseti statisztikáiról és a balesetmegelőzésről szólt.

„Szegeden nem nőtt a kerékpáros balesetek száma az utóbbi években. Össztársadalmi összefogásra van szükség, nem elég a gyermekeket oktatni, a szülők és a pedagógusok közlekedési ismereteit is folyamatosan frissen kell tartani. Nagy hangsúlyt fektetünk a helyes közlekedésre nevelésre, munkatársaink rendszeresen látogatják az iskolákat, hogy gyakorlati oktatást tartsanak a diákoknak és a pedagógusoknak egyaránt.”

A rendezvényen a Szegedi Kerékpáros Sport Club elnökhelyettese is részt vett, aki bemutatta, hogyan kell szabályosan felszerelni egy közúti kerékpárt.

„Egy kerékpáros a közlekedés teljes értékű tagja, így minden biciklivel közlekedőnek is ismernie kell a szabályokat és azokat felelősséggel be is kell tartania. Elvárjuk, hogy figyeljenek ránk, cserébe nekünk, kerékpárosoknak is hatványozott figyelemmel kell részt vennünk a közlekedésben” – mondta Balázs Tibor, az SZKSC elnökhelyettese.

A közúti közlekedésbiztonsági program mellé állt Péter Szabó Szilvia, szegedi születésű énekesnő is, aki a Kreszfelfrissítő.hu online kerékpáros tesztjét kitöltve bizonyította, hogy biciklis tudása naprakész. Az eseményt Kun Ádám, flatland bmx világbajnok látványos bemutatója zárta.

Az előzetes regisztrációhoz kötött ingyenes képzés, melyen a kerékpáros ismeretek szintje is felmérhető 2015. június 15-ig érhető el a Tanulóknak.hu és a Kreszfelfrissítő.hu weboldalán.

Szólj hozzá!

2015.05.13.
13:38

Írta: *candy*

Félidejéhez érkezett az ingyenes közlekedésbiztonsági program

 


Májusig több mint 400 ezren látogatták meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Közlekedési Hatóság által életre hívott ingyenes állami közlekedésbiztonsági program e-learning tananyagait. A Tanulóknak.hu és a Kreszfelfrissítő.hu népszerűsége töretlen.

Még 2015. június 15-ig tesztelhetik tudásukat a vállalkozó kedvű iskolások, valamint a már jogosítvánnyal rendelkezők is felfrissíthetik meglévő ismereteiket. A tavalyi év sikereit követően az ingyenes online tananyag eddig ismét jelesre vizsgázott a célközönség körében.

„2014-hez hasonlóan az első 50.000 regisztráló, aki a tananyagot teljesíti egyedi e-kuponkódot kap ajándékba, mellyel év végéig ingyenesen végezheti el a jogosítvány megszerzéséhez szükséges KRESZ tanfolyamot. Érdemes tehát még kihasználni a maradék időt és részt venni az online képzésben. Az április végi felmérések szerint eddig közel 400 ezren, diákok és pedagógusok vegyesen kattintottak a Tanulóknak.hu vagy a Kreszfelfrissítő.hu oldalára, ami kiváló eredménynek számít. A regisztrált felhasználók száma a 200 ezerhez közelít, ebből kiemelkednek a tanulók, ők használják ki leginkább az e-learning adta lehetőségeket” – tájékoztatott Dr. Gottlieb Adrián, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Képzési és Vizsgáztatási Főosztály-vezetője.

Május 31-ig még tart az iskolák közötti verseny is, a projektben részt vevő 20 legmagasabb tanulói valamint pedagógusi aktivitást felmutató intézményt értékes ajándékcsomaggal jutalmazzák.

Szólj hozzá!

2015.05.09.
07:44

Írta: *candy*

Legyen a bicikli lakásod ékszere!

 

Sokszor találkozunk azzal a problémával, hogy van egy szuper kerékpárunk, de fogalmunk sincs, hogy hol tartsuk. Áll a folyosón, esetleg levisszük az alagsorba, vagy kitesszük az erkélyre, de igazából tudjuk, hogy egyik hely sem az igazi. Te sem tudod, hogy hol tárold a kétkerekűd?

Egy kreatív magyar tervező elhozta neked a legtutibb megoldást. Csodálkozni fogsz, de ezt követően szeretett járműved a lakásod ékszere lesz. A fiatal művész ugyanis olyan praktikus megoldással rukkolt elő, amilyeneket eddig elképzelni sem tudtunk.

bringa.jpg

A művészet sokoldalú, nem ismer határokat

A bringás kultúra napjainkban olyan szintre fejlődött, hogy több dizájner fantáziája beindult. Extrémebbnél extrémebb ötletek láttak napvilágot, hogyan lehet a bicajosok kedvében járni és megkönnyíteni az életüket egy-egy rendhagyó eszközzel. A SVIK Design kitalálója, Szedlacsek Viktor hangulatos, látványos, az adott lakás stílusához illő egyedi tárolókkal örvendeztette meg a kerékpározás szerelmeseit.

bringa2.JPG

Praktikus, látványos, hangulatos – Feldobja a lakásod

Viktor igazi megszállott, műhelyében 2013 óta megszámlálhatatlan fafaragvány készült, – főleg tölgyből és bükkből, de egyedi megrendelésre más anyagból is - melyeket mindig sorszámmal és saját nevével is ellát. Sosincs két ugyanolyan alkotás, mindegyik mást szimbolizál, mindnek van valamilyen mögöttes tartalma. A különleges trófeái megrendelésre készülnek és 25 kg-ot könnyedén elbírnak. Persze nem csak biciklit, de bármilyen más eszközt, akár egy gördeszkát is bátran akaszthatunk az egyedülálló „fogasokra”.

bringa3.jpg

A gördeszkád sem ússza meg a felakasztást!

A művész igyekszik minden alkotását személyre szabni, a tervezés előtt megismerkedik a megrendelővel és a lakását is alaposan szemügyre veszi, hogy mind színben, mind formaiságában kitűnő legyen a végeredmény.

Ha tehát eddig azért nem vettél biciklit, mert úgy gondoltad, nincs hol tárolni, akkor ezentúl ez sem lehet akadály. Nyeregbe bátran!

Forrás: http://design.hu/magazin/art-design-muzeum/iparmuveszet-design/a-biciklitarolas-muveszete-svik

Szólj hozzá!

2015.05.06.
11:51

Írta: *candy*

Kreativitás vagy vandálság?

KRESZ-táblák egy kicsit másképp

 

Napjainkban rendkívüli népszerűségnek örvend a fiatalok körében a street art, mely a képek alapján úgy tűnik, hogy egy újabb területet is meghódított. A művészi közlekedési táblák sokakat mosolyra fakasztanak, ám vannak olyanok is, akik vandálságnak tartják az extrém matricákat. Vajon poén vagy inkább rongálás? Megtévesztőek vagy netalántán hasznosak a táblák modern, egyedi értelmezései? Rátok bízzuk. J

„A szív útja kifürkészhetetlen”

sziv.jpg 

Néhány különleges alkotás segíthet akár abban is, hogy a kisiskolások könnyebben felismerjenek egy-egy gyakori táblát. Játékosan is lehet fejleszteni a közlekedéskultúrát.

Még Jerrynek is tilos a „behajtás”, hisz a túloldalon Tom várja

eger.jpg

Rohanó világunkban mindenki idegesen ül a volán mögött, sajnos a hangos szitkozódások, dudálások is gyakoriak. Ilyenkor még a legmérgesebb arcra is mosolyt csalhatnak ezek a humoros közlekedési táblák.

A körforgalomban olykor elszabadulnak az indulatok

korforg.jpg

 

Támad a zebrazabáló

zebra.jpg 

Forrás: http://design.hu/magazin/art-design-muzeum/kepzomuveszet/kresz-street-art

1 komment

2015.04.13.
17:11

Írta: *candy*

Sztárgyerekek hívták fel a figyelmet a biztonságos közlekedésre - VIDEO

Sztárgyerekek hívták fel a figyelmet a biztonságos közlekedésre from Just Creative on Vimeo.

 

Sztárgyerekek hívták fel a figyelmet a biztonságos közlekedésre

 

 

 

Ada, Czutor Zoli, Csisztu Zsuzsa, Novodomszky Éva, Teszári Nóri és Turán Frici gyermekei kormányt ragadtak, hogy egy izgalmas gokartversenyen mérkőzzenek meg egymással.  A pályán a gyorsaságon túl a KRESZ táblák ismerete is számított, sőt a sztárcsemetéknek egy e-learning teszttel is meg kellett birkózniuk.

Fotó: www.tanuloknak.hu

 

 

 

Szólj hozzá!

2015.04.09.
21:42

Írta: *candy*

Sztárgyerekek hívták fel a figyelmet a biztonságos közlekedésre

Teszári Nóri lányáról a sisak is lerepült a nagy hajrában 

Ada, Czutor Zoli, Csisztu Zsuzsa, Novodomszky Éva, Teszári Nóri és Turán Frici gyermekei kormányt ragadtak, hogy egy izgalmas gokartversenyen mérkőzzenek meg egymással.  A pályán a gyorsaságon túl a KRESZ táblák ismerete is számított, sőt a sztárcsemetéknek egy e-learning teszttel is meg kellett birkózniuk.

25-gokart-150408-img_5075.jpg

„Mivel jön a jó idő, egyre több gyerek pattan biciklire és sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy továbbra is nagyon magas a közlekedési balesetek száma. El kell ismernünk persze, hogy sokszor a kerékpárosok vagy a gyalogosok hibájából fakadóan következnek be sajnálatos esetek, ugyanis ahhoz hogy ilyen formán vegyünk részt a közlekedésben, nem szükséges KRESZ vizsga vagy jogosítvány. Kevesen ismerik a szabályokat, éppen ezért szeretnénk felhívni a figyelmet a biztonságos közlekedés fontosságára, a Tanulóknak.hu e-learninges oktatóanyagra, ahol játékos, látványos formában sajátíthatják el a kisebbek is azokat az ismereteket, melyekre szükség van, ha élesben részt vesznek a forgalomban. Természetesen a rutinosabb sofőrökre is gondol a közlekedésbiztonsági akcióprogram, ugyanis a már gyakorlott autóvezetők a Kreszfelfrissítő.hu online tananyagával aktualizálhatják tudásukat” – tájékoztatott Somogyi Zoltán moderátor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Közlekedési Hatóság által útjára indított programsorozatról.

Ada sportőrült fiai, Bence és Bálint az elsők között rohanták meg a FlashKart elektromos gokartpályáját. A fiúk a mozgásban nem ismernek tréfát, hokiznak, vívnak, néptáncolnak és télen a síeléssel is megismerkedtek. A gokartozás már csak hab a tortán. Mondani sem kell, hogy ez is felkerült a kedvencek listájára, épp úgy, mint Novodomszky Éva fiának, Christianonak.

„Christiano imádja  az autókat,, a gokart pedig igazi nagy szerelem nála, így végtelenül boldog volt, hogy beülhetett most egy ilyen fantasztikus járgányba. Annyira magával ragadta, hogy ki sem akart szállni” – nevetett a köztévé népszerű műsorvezetője, aki fontosnak tartja, hogy már kicsi gyermekként megismerkedjenek fiai a közlekedési szabályokkal.

„Azért költöztünk Budapestről Szentendrére, hogy Christiano egyedül járhasson iskolába. Éppen ezért kicsi korától kezdve magyarázzuk neki, hogy mit kell tenni, ha közelítünk a zebrához, hol hogyan lehet haladni gyalogosan, biciklivel esetleg rollerrel. Úgy látom, hogy elég jól rögzülnek is ezek a fontos ismeretek” – meséli büszkén Éva.

Csisztu Zsuzsi kisfiának, Krisztiánnak igazi életre szóló élményt jelentett a gokartozás, ugyanis először vehette kézbe az irányítást.

„Krisztián majd kicsattant az örömtől, hogy önállóan vezethetett egy elektromos gokartot. Olyan persze már volt, hogy a mélygarázsban, álló autóban beült a volán mögé, vagy az apukája ölbe vette, hogy érezze, milyen tekerni a kormányt. Ő maga azonban még sosem irányította az autót, így ez volt az első vezetésélménye. A KRESZ-szel persze már régebb óta ismerkedik, mára már az utakon a táblák 80%-át megismeri, persze nem azokra a bonyolult jelzésekre kell gondolni, amin olykor még én is elgondolkodok – mondta a Digisport műsorvezetője, aki szerint a jelekre ebben a korban még inkább fogékonyak a gyerekek.

Czutor Zoli fia, Győző igazi „vadgokartos”, aki a nagy hajtásban még a kabalamaciját is leejtette egy ütközéstől. A verseny végén szerencsére Győző és a maci is sértetlenül szálltak ki az autóból.

„Nagyon kíváncsi voltam, hogy ez a nagyfiú, aki a minap még az ölemben ülve a gokartozott, hogyan vezet egyedül. Meg kell mondjam, nagyszerűen sikerült neki, a futamában második helyen ért célba. Örülök, hogy részese lehettem ennek a kezdeményezésnek, hisz rendkívül fontosnak tartom a biztonságos közlekedésre való nevelést. Gyalogosként is nem csak illik ismerni a szabályokat, de egyszerűen káros az egészségre, ha nem vagyunk tisztába velük. A nagyobb fiam és a lányom nagyon sokat bicikliznek Budapesten is, így még inkább ügyelek arra, hogy bővítsem az ismereteiket” – mondja Zoli, aki minden alkalmat kihasznál, hogy KRESZ kérdésekkel bombázza gyermekeit.

Teszári Nóri úgy hiszi, hogy a közlekedési ismeretek akkor rögzülnek a gyermekeiben a legjobban, ha ő jó példát mutat. Amióta nem csak magáért felel, még akkor sem megy át a piros lámpán, ha teljesen üres az út.

„Dusánék jókat nevetnek olykor rajtam, de persze megértik az elvem. Egy ideje egyedül járnak már iskolába a gyermekeim, és csak bízni tudok benne, hogy amiket közösen megtanultunk, azokat észben tartják. Ilyen gokartpályán még sosem jártunk, szuper, hogy itt a KRESZ ismereteiket is bővíthették és egy ügyességi versenyen is kipróbálhatták magukat. Úgy látom, hogy a fiamnál egy örök szerelem kezdődött el, ő nagyon vagányan vezetett. Sajnálom, hogy Zorkának egy nagy csattanással ért véget a futam, a gyorsaság élvezete ugyanis hozott egy balesetet, de szerencsére nem történ komolyabb baj” – mesélte fellélegezve az RTL Klub műsorvezetőnője.

Turán Frigyes, profi autóversenyzőnek nem újdonság a gyorsaság fogalma, de a biztonság is kiemelt helyet foglal el nála. Ikerlányai, Zsófi és Lotti már most gokartversenyzőket megszégyenítve nyomták a gázpedált.

„Azt az elvet szeretném követni, amit édesapám is követett anno. Próbálom megtanítani a lányokat biztonságosan közlekedni és később vezetni, nagyon rátermettek és érdeklődőek, így úgy érzem, nem lesz nehéz dolgom. Az alapvető lépéseken már túl is vagyunk. Lotti tavaly kezdett komolyabban gokartozgatni, neki már nem ismeretlen ez a sport. Mindketten elég sokat vezetnek az ölemben, nyitott szemmel közlekedünk a mindennapokban is. Sokat kérdeznek, kíváncsiak, hogy melyik tábla mit jelent, miért dudál az a bácsi, az aktuális forgalmi szituációkat mindig megbeszéljük – mondja Frici, akinek lányai egyszer talán apjuk nyomdokaiba lépnek.

Fotó: www.tanuloknak.hu További információ: www.nkh.gov.hu

 

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása