2014.03.13.
09:00

Írta: *candy*

Fizetnek, ha bringázol!

Te is letennéd az autódat, ha pénzt kapnál a bringázásért, emelkednének a szabálysértésekért járó büntetések és a KRESZ-t is szigorítanák? A közlekedési miniszter szerint csak ilyen radikális változások mellett javulhat a közlekedésbiztonság és kedvező feltételek biztosításával érhető el, hogy kocsikázás helyett kerékpározzunk...

Franciaországban mindenképp megéri tekerni, azoknak ugyanis, akik bringával járnak munkába, 21-25 eurócentet fizetnek kilométerenként. A még gyerekcipőben járó kezdeményezés célja, hogy népszerüsítse a kerékpározást a városlakók körében is. Legtöbbet azok profitálhatnak belőle, akik ülőmunkát végeznek, a bicajozással ugyanis rendszeressé válhat a mozgás a hétköznapjaikban, amivel nem csak jobb formában tarthatják magukat, hanem az egészségükért is tehetnek. A pedálozásért járó jutalmat a sportos dolgozók közvetlenül a munkaadójuktól kapják, adó- és járulékmentesen.

 

bringaval_munkaba

 

Az ötlet Frédéric Cuvillertől, a francia közlekedési minisztertől származik, a kezdeményezéshez pedig egyre több munkaadó csatlakozik. A miniszter ezzel egy időben fontos lépéseket tesz azért is, hogy javítsa a kerékpáros közlekedést a nagyvárosokban, ahol megoldásra vár a biciklitárolás kérdése is. Az elképzelések szerint 2015-től kötelezővé teszik a munkahelyeken a bringás parkolás biztosítását.

Annak a lelkes munkavállalónak sem kell kimaradnia a jövedelmező bringázásból, akinek nincs kerékpárja, a minisztériumtól ugyanis visszaigényelheti az egyéves biciklikölcsönzési díjat, illetve támogatásra számíthat, ha elektromos kerékpár vásárlását tervezi. Hogy motiválják a munkaadókat, a programhoz csatlakozó cégeknek adókedvezményeket biztosítanak. A bicikliúton parkoló autósok büntetését 35 euróról 135 euróra emelnék, az így befolyt összeget pedig utak építésére, javítására fordítanák.

Ráadásul a KRESZ-ben is változások várhatók: azt tervezik, hogy a lakott területeket zónákra osztják, a sebességhatárt pedig az egységes 50 km/h-ról akár 20 km/h-ra is csökkenthetik az út minőségétől és az ott közlekedő járművek típusától függően. Az új szabályokat természetesen nem csak az autósoknak kell majd szem előtt tartaniuk, hanem a kerékpárral közlekedőknek is. Újdonság még, hogy a bringások szabadabban közlekedhetnek, nem kell kötelezően az út jobb széle felé törekedniük, így próbálják csökkenteni a hirtelen útjukba kerülő akadályok – például egy váratlanul kinyitott kocsiajtó – miatt bekövetkező baleseteket.

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság közlekedés baleset büntetés kerékpár parkolás bringa bicikli bicikliút szabálysértés munkavállaló közlekedésbiztonság adókedvezmény munkaadó balesetmegelőzés KRESZ közlekedési szabály

A bejegyzés trackback címe:

https://kreszrefel.blog.hu/api/trackback/id/tr985857922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása