2014.04.22.
14:01

Írta: *candy*

„Alapvető pedagógiai cél a biztonságos közlekedés megteremtése”


 Megtaláltuk az ország legtudatosabb iskoláit

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Közlekedési Hatóság által összeállított program, a tanuloknak.hu, sikerrel vizsgázott az ország általános iskoláiban.  A köznevelési intézmények 14 év alatti diákjai könnyedén, a mai trendekhez igazodva, e-learning formában ismerhetik meg a közúti közlekedés szabályait.

Az aktív közlekedőknek készült kreszfelfrissito.hu „kistestvére” – a szintén ingyenes, közlekedés biztonság javítását célzó program-, a www.tanuloknak.hu, 2013-ban több mint 130 ezer regisztrált követőt jegyzett, melyből 41 802 fő sikeresen teljesítette a képzést. A projektben részt vevő köznevelési intézmények 2014. május 31-ig megyei és országos szinten versenyeznek egymással, minden megyéből a két legjobban teljesítő iskola értékes közlekedésbiztonsági csomagot kap.

Az eddigi eredmények alapján, országos szinten több kiemelkedő aktivitású oktatási intézmény is található, melyek közül a soroksári Páneurópai Általános Iskola, valamint a váci Karolina Katolikus Általános iskola osztotta meg a tapasztalatait:

„A közlekedés az életünk része, melyben szintén meg kell felelni a kor követelményeinek és a társadalmi együttélés szabályainak. Ezekhez a közlekedési szabályok is hozzátartoznak, mondhatni, hogy a KRESZ tudása ma már alap. Ezt a nagyon is átgondolt, logikus rendszert, kicsiknek és nagyoknak egyaránt be kell tartani”- mondja Gyurnik Judit, a Páneurópai Általános Iskola igazgatónője. „Tudjuk, hogy a gyermekek közlekedésben való részvételének módja szorosan összefügg életkori sajátosságaikkal, ezért alapvető pedagógiai cél, hogy biztosítsuk részükre a biztonságos és balesetmentes közlekedés lehetőségét, a közlekedési szabályok megismertetésével. A legtöbb, amit tehetünk a gyermekbalesetek elkerülése érdekében, az a megelőzés, melynek egyik fontos eszköze a közlekedésre, a KRESZ-re nevelés. Csakhogy a gyerekek számára ez rettentő nagy mennyiségű tudnivaló, életkoruknál fogva nem áttekinthető, gyakran még a felnőtteknek sem könnyű megérteniük. Az iskolai szintű közlekedési felkészítés azonban eddig nem volt könnyű feladat, mert kollégáink nem voltak felkészítve ennek az oktatására, épp ezért örültünk az ingyenes tanuloknak.hu programnak. Az anyagot a gyerekek életkorának megfelelően állították össze, látványos, színes és érthető magyarázatokkal és illusztrációkkal gazdagított. Fejleszti a kreativitásukat, továbbá elgondolkodtatja őket. Nagyon jó megoldás, hogy olvasásra késztet és van benne egy kis történelem is, ugyanakkor abszolút megfelel a mai kor életvitelének. A témazáró teszttel ellenőrizhetik a tudásukat, és ha nem sikerült, lehetőséget kaphatnak egy azonnali javításra, amitől nem vesztik el a kedvüket. A diákok szívesen tanultak ezzel a programmal, hiszen játékosan sajátíthatják el az életkoruknak megfelelő közlekedési ismereteket” - foglalta össze az igazgatónő.

2014-04-22 12.30.10 pm.png

 A váci Karolina Katolikus Általános iskolában is nagy érdeklődéssel fogadták a gyerekek a programot, melyet az informatika óra keretein belül használnak, illetve sok tanuló otthon is foglalkozik vele. Siklódi-Tóth Gabriella, az iskola informatikai tanára így számolt be a tapasztalatairól:

„A diákoknak különösen az tetszik, hogy a tananyagok rövidek, könnyen érthetőek, és nem utolsó sorban interaktívak. Szívesen olvasgatnak, kattintgatnak, és nagyon örülnek, hogy egy-egy közlekedési táblát, már azelőtt felismernek, mielőtt megjelenne a kiírás a jelentéséről. Izgatottak, mikor egy- egy fejezet végén kérdéseket kapnak, illetve puzzle képeket kell kirakniuk. Mint pedagógus azon szerencsés helyzetben vagyok, hogy a Karolina Katolikus Általános Iskola mellett, a Sződi Hunyadi János Általános Iskolában is megismertethettem a gyerekekkel www.tanuloknak.hu oldalt, ahol a teljes felső tagozat részt vesz a programban. A Karolina tanmenetében minden évfolyamon szerepel az internetet és az internetes oktatóanyagok, így idén mi a közlekedésbiztonságra helyezzük a hangsúlyt. Sajnos városunkban télen történt egy halálos kimenetelű gázolás zebrán, ami a gyerekeket is megrendítette, így talán kicsit komolyabban is veszik a tanult szabályokat. Nagyon szeretik a közlekedéstörténelem részeket, érdekli őket, hogy egy-egy jármű hogyan fejlődött a mostani formájára. E-mail címmel kell regisztrálni, az alsósok nagy részének viszont - a szülők külön kérésére - nincs virtuális levelezési címe. Az alsósoknál pedig kiemelt fontosságát érzem, hogy ne önállóan haladjanak, hanem együtt is meg tudjuk beszélni a szituációkat, szabályokat. Ezért az alsó tagozattal úgy ismertetem meg az anyagot, hogy a tanári gépről saját azonosítómmal belépve vetítem ki projektorral.

Felsősöknél lehetővé tettem az egyéni haladást is, mivel ez a tananyag kicsit hosszabb, így az óra végén, ha készen vannak a munkájukkal, belépnek, és átvesznek egy-egy leckét. Sokszor helyi példákkal kiegészítve is illusztrálom a tananyagot, például hol található kerékpárút a városban vagy hol találkozhatnak gyalogos zónával és így tovább. Összegezve mind a gyerekek, mind a pedagógusok szeretettel üdvözöljük a lehetőséget, és kíváncsian várjuk a folytatást” – összegezte Siklódi-Tóth Gabriella.

A közlekedés biztonságának javítását célzó program keretében az ingyenes, internetes képzést a tanuloknak.hu oldalon vehetik igénybe a köznevelési intézmények diákjai, a kreszfelfrissito.hu oldalon pedig az aktív közlekedők, akik úgy érzik, hogy már megkopott a tudásuk. A szakemberek szerint a biztonságos közlekedésre való felkészítést minél korábban el kell kezdeni, mivel a statisztikák azt mutatják, a 14 év alatti gyermekek és a fiatalok a közúti közlekedés legvédtelenebb és legveszélyeztetettebb résztvevői.

Az NFM és az NKH által összeállított program újszerűségét az adja, hogy a KRESZ szabályainak elsajátításához a tanulóknak nem kell vaskos könyveket lapozgatniuk, hanem a számítógép előtt ülve, az internet segítségével képezhetik magukat interaktív formában, a saját tempójukhoz igazodva. A tanfolyamokat teljesítők közül 50 ezren jogosultak lesznek egy "AM", "A", "A1", "A2" vagy "B" kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti KRESZ-tanfolyam ingyenes elvégzésére is.

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság közlekedés bicikli jogosítvány közlekedésbiztonság gyalogos balesetmegelőzés KRESZ biztonságos közlekedés

A bejegyzés trackback címe:

https://kreszrefel.blog.hu/api/trackback/id/tr816068131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása