2014.03.17.
17:00

Írta: *candy*

Kik vezetnek a legcsapnivalóbban Európában?

Hét európai ország bevonásával készítettek felmérést közlekedésbiztonság témakörben, melyben a szakértők kíváncsiak voltak a vezetési szokásokra és arra, hogyan látják az autósok más nemzetek sofőrjeit. Az eredmény nem is olyan meglepő, ahogy az sem, hogy az érintettek lázadnak az – ebben az esetben egyáltalán nem előkelő – első helyezés ellen.

 

A megkérdezettek csaknem fele véli úgy, hogy az olaszok vezetnek a legfelelőtlenebbül, őket követik a spanyolok (a szavazatok 16 százalékával), a dobogó harmadik fokára pedig a franciák kerültek (14 százalékos eredménnyel). A gyakorló autósok nemzetiségtől függetlenül egyetértettek abban, hogy a halálos balesetekért legtöbbször az ittas vezetés és a tudatmódosítók tehetők felelőssé – csak az angolok vélik úgy, hogy a figyelmetlenség és a gyorshajtás veszélyesebb az alkoholos befolyásoltságnál.

 

pocseksofor

 

Valószínű, hogy az olaszok nem véletlenül érdemelték ki a lehangoló minősítést, ugyanis több mint egyharmaduk rendszeresen megfeledkezik a biztonsági öv használatáról (pontosabban ennyien vallották be, ki tudja, a valóság mennyivel rosszabb ennél?), ehhez képest a franciáknál a megkérdezettek 12 százaléka követ el hasonló mulasztást, az angoloknál pedig csak minden tizedik sofőr vezet biztonsági öv nélkül. A spanyolok 63 százaléka beismerte, hogy sokszor indokolatlanul nyomja a dudát: “Előfordul, hogy így vezetik le a feszültséget, ahelyett, hogy figyelmeztető jelzésként használnák” – fejtette ki a kérdést a kutatás egyik vezetője.

Lehet, hogy a dudát nem nyomják olyan lelkesen, mint a spanyolok, dühüket azonban a németek és a franciák sem tartják magukban, ha egy másik autós felbosszantja őket: “Rendszeresen kiabálnak egymással vagy kézjelekkel mutogatnak” – derült ki a felmérésből. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy a francia sofőrök 88 százaléka azt nyilatkozta, hogy fél attól, hogy egy másik autóssal összetűzésbe keveredik és a szóváltás testi sértéssé fajul. A követési távolságot leggyakrabban a németek és a svédek kezelik nagyvonalúan, ez utóbbiak előszeretettel hanyagolják a kihangosító használatát, vagyis gyakran mobiloznak vezetés közben. Az, hogy legurítottak egy pohárkával, a belgákat zavarja a legkevésbé, ugyanúgy beülnek a volán mögé.

Az olaszok úgy vélik, hogy nem lehet ennek a felmérésnek az eredményeire alapozni, ők csupán áldozatai a berögzült sztereotípiáknak, melyek szerint ők a legfegyelmezetlenebbek az utakon. Szerintük a válaszadók előítélettel közelítették meg a kérdéseket, és nem a valóságnak megfelelően értékelték a teljesítményüket. “Az olaszok saját maguk is beismerték, hogy vezetés közben gyakran elragadják őket az indulataik, és ha kell, bemutatnak a másik autósnak vagy ironikusan megtapsolják azokat, akik hibáznak. Persze az sem áll távol tőlük, hogy lehúzzák az ablakot, és odakiabáljanak a másiknak… Kevés kivételtől eltekintve minden olasz káromkodik vezetés közben, melynek nyomatékosítására gyakran egymásra villognak vagy dudálnak. A leggyakrabban a túl lassan vezető autósok húzzák fel a taljánokat, illetve azok, akik az irányjelző használata nélkül kanyarodnak. Azért szerencsére köztük is akad olyan, aki elnézést kér, ha hibázik és megköszöni a másik előzékenységét, így náluk sincs minden veszve” – állt az értékelésben.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás közlekedés agresszió baleset felmérés vezetés biztonsági indulat lassú távolság ittas szabálysértés sofőr előítéletek öv közlekedésbiztonság duda fék autóvezetés irányjelző balesetmegelőzés féktáv követési

A bejegyzés trackback címe:

https://kreszrefel.blog.hu/api/trackback/id/tr595866480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása