2014.03.26.
09:00

Írta: *candy*

Kutyajó tanácsok autósoknak!

A balesetmentes közlekedés és kedvencünk komfortérzete érdekében még akkor is több dologra kell ügyelnünk, ha rövidebb távot teszünk meg úgy, hogy kutyánk is velünk tart az autóban. Ha azonban nagyobb utazás előtt állunk, még alaposabban fel kell készülnünk. Összegyűjtöttük, mire figyelnek az igazán gondos gazdik!

Akármilyen nyugodt természetű a kutya, fontos, hogy megakadályozzuk, hogy vezetés közben elterelje a figyelmünket. Nem szerencsés, ha az ölünkben tartjuk, miközben vezetünk, mert az út közben hallható zajoktól megijedhet, a hirtelen fékezés miatt leeshet, de egyszerűen az is előfordulhat, hogy mozgékonnyá válik és ez extra figyelmet igényelhet tőlünk. Ilyen esetekben sosem a szőrös utitárs a hibás, hanem a felelőtlen gazdi, aki mások testi épségét is veszélyezteti. Hogy elkerüljük a kellemetlenségeket, használhatunk kutyáknak készült biztonsági ülést, ami hagy némi mozgásteret az állatnak.

A nagyobb testű kutyák biztonságát – és a balesetmentes közlekedést – szolgálja a nekik kifejlesztett biztonsági öv, amit úgy alakítottak ki, hogy kedvencünk kényelmesen autózhasson bekötve is. Mielőtt hosszabb útra indulnánk, érdemes „próbavezetést” tartani, hogy kiderüljön, hogyan reagál a négylábú a közlekedésre. Náluk is előfordulhat rosszullét vagy hányás, akárcsak az embereknél – számolva ezzel az eshetőséggel, érdemes beszerezni az ezeket csillapító állatgyógyszereket.

 

kutyaval_kocsiban

 

  • Hiába aranyos - és a legtöbb kutya számára szórakoztató is - ha kihajolhat az ablakon, ezt semmiképpen se engedjük meg neki! Ez egyrészt veszélyezteti a közlekedést, másrészt ő is megsérülhet. (Belemehet valami a szemébe, a fülébe, megcsípheti egy rovar, nekiüközhet valaminek stb.)
  • A legjobb az, ha nem kettesben vágunk neki az útnak: a kísérő így átveheti a kutyavigyázó szerepét, mi pedig a vezetésre koncentrálhatunk. Legjobb, ha a kutya a hátsó ülésen foglal helyet, olyan tárgyak (játék, takaró stb.) társaságában, amiket otthonról jól ismer.
  • Az utazás során kedvencünk szükségleteiről sem feledkezhetünk meg – legyen nálunk nekik szánt folyadék és itató, illetve a biztonság kedvéért egy-két jutalomfalat.
  • Ha kiszállunk a kocsiból, az állatot is vigyük magunkkal, hogy kicsit szaglászhasson, mozoghasson és nem utolsó sorban elvégezhesse a dolgát.
  • Semmiképpen sem szerencsés az autóban hagyni kedvencünket, főleg a nyári melegben! Ha mégsem vihetjük magunkkal, mindenképpen hagyjuk kissé lehúzva az ablakot, hogy kellő oxigénhez jusson, ám semmiképpen se tudjon utánunk eredni.

 

Tudtad?

A húsevő kisállatok (kutya, macska, vadászgörény) Európai Uniós országokban történő utaztatásához állatútlevélre van szükség, melyet a jogosult állatorvosok állíthatnak ki és regisztrálhatnak. Az útlevél kiállításának feltétele a kisállat azonosíthatósága (microchip) és érvényes veszettség elleni oltás. (Amikor kedvencünk új oltást kap, mindenképp jegyeztessük be az útlevelébe!) Az állatorvos az útlevél kiállítása mellett az adatokat a Magyar Állatorvosi Kamara hivatalos kisállat adatnyilvántartó rendszerébe is rögzíti. Ha még többet szeretnél tudni a témával kapcsolatban, kattints ide!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kreszrefel.blog.hu/api/trackback/id/tr785876003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása